Välkommen till en utställning med smeden och timmermannen CA SMIDE från Åvarp i Skåne.

– Med värme, starka närvar och Jimi Hendrix dånande i bakgrunden går allt att förädla.

Carl Anders kallas Anders till vardags. Med sin kreativitet, nyfikenhet och drivkraft skapar han konstverk, inte bara av stora mått. Och alltid genom att ständigt utmana gränserna för vad som är möjligt. Eller, vad sägs om att bygga en Stratocaster i smedjan när man inte ens kan spela gitarr, men älskar att lyssna på Jimi Hendrix? Och då naturligtvis en helt smidd elgitarr, som dessutom är spelbar! Extremt vacker, tung, full av detaljer och attityd för både ögon och öron.

I sme’ns fantasivärld kastas vi mellan dåtid, nutid och framtid. Som en alkemist ser och skapar han guld av det vi andra ser som skrot. 

Här möter du Darth Vader från Star Wars, tillsammans med en enorm vikingaljuskrona som tar oss tillbaka till forntiden. Känslan blir ännu mer påtaglig när man ser den enorma bordsskivan av trä som sågats ut från det egna extreme-sågverket, som gjort för att skapa bord värdiga kungamåltider. Man kan nästan höra ölsejdlarnas klang i rummet och så kastas man framåt i tiden av en plötsligt gnisslande tågräls.

Verk med dimensioner som kräver en enorm dos av kreativitet och mod samt styrka och skicklighet. Men det, det hjälper Jimi Hendrix till med, förklara Anders stolt.

När man upplever CA SMIDES verk så förstår man varför han medverkar i, och även pryder omslaget på boken Skråväsen. Utgiven 2019 av fotografen, skribenten och den tidigare helsingborgaren Håkan Olsén. Boken berättar om svenska hantverkare i fascinerande bilder och målande ord.

På vernissagen medverkar även Håkan Olsén som berättar om boken och de många möten med svenska hantverkare och konstnärer som han skriver om. Vackra berättande bilder och texter som tar med oss på en ovanlig inspirerande resa till ett 30 tal skapande hantverkare och verkstäder runt om i Sverige.

Utställningen pågår
24/10 t.o.m 28/11